7 Mart 2016 Pazartesi

Moda ve Psikoloji

Merhaba:) Son zamanlarda insanların giyim tarzlarının psikolojileri üzerinde ki etkilerini araştırıyorum.Kıyafetlerimizin psikolojimiz üzerinde büyük bir etkisi var.Bunun kendim üzerinde ki en büyük örneğinin de blog yazılarım olduğunu gördüm.Sezon trendlerinden ne kadar bahsetsem de benim yazılarımda her zaman üzerimde ki kıyafetlerin neler hissettirdiğine dayandı. Profesör Karen Pine'ın geçen yıllar da Vogue dergisinde yayınlanan bir yazısından çok etkilendim ve bu yazıyı sizlerle de paylaşmak istedim.

Pine, giydiğimiz kıyafetlerin kişiliğimizi yansıtmak için kullandığımız güçlü iletişim araçları olduğunu söylüyor. “Giymeyi tercih ettiğimiz şeyler ve uyum sağladığımız trendlerle, başkaları üzerinde farklı izlenimler bırakıyoruz. Bütün araştırmalar, karşımızdakinin kıyafetlerine bakarak zekasıyla ilgili bile hüküm verdiğimizi ortaya koyuyor.” Dış görünüşün, özellikle iş görüşmelerindeki önem ve etkisini zaten biliyoruz. Pine bunu örneklerle doğruluyor: “İş görüşmesine giderken maskülen giyinen kadınların, o işe kabul edilme ihtimalleri daha yüksek. Kışkırtıcı giyinen kadınlar ise daha yetersiz görülüyor.”
Kıyafetlerimizle verdiğimiz mesajlar, moda psikolojisinin en çok ilgilenip araştırdığı alanlar. Pine, ilk kez gördüğümüz biriyle ilgili fikrimizin oluşması için üç saniyenin yeterli olduğunu söylüyor. İlk izlenim araştırmaları da bunu kanıtlayan sonuçlarla dolu. “Erkekler için, kişiye özel dikilmiş bir takım elbiseyle, mağazadan alınmış bir takımın bıraktığı izlenimleri ölçtük. Üç yüz erkek ve kadın katılımcıya, üç saniyeliğine bir fotoğraf gösterdik. Takımları giyen erkeklerin yüzü, sadece kıyafete göre karar verilmesini kolaylaştırmak için karartılmıştı. Sonuçta, özel dikim takım elbise giyen erkeklerle ilgili yargılar çok daha olumluydu. Daha kendilerinden emin, başarılı, çok kazanan ve esnek kişiler olarak tanımlandılar.” Bu sonuca bakarak çok küçük değişikliklerin bile algıda farklılık oluşturduğunu söylemek mümkün. Ve tabii bu izlenimlerin yalnızca birkaç saniyede oluştuğunu. Bu da, giyimimizdeki minik detayların aslında çok etkili ve önemli olduğunun kanıtı. Yani aksesuarların. Veya kaçmış bir çorabın. Değişik bir küpenin. Yakamıza taktığımız bir broşun. “Kopmuş bir düğme gibi başkalarının fark etmeyeceğini düşündüğümüz şeyler bile ilk izlenimi çok etkiler” diyor, Pine. Ve yine kıyafetlere bakılarak, birkaç saniyede olmasa bile kişiliklerle ilgili tespitlerde bulunulabileceğini anlatıyor: “Bir kişi lider mi yoksa takipçi mi, hemen anlayabiliriz. Liderler, yeni trendleri çabuk uygular. Farklı olmaktan çekinmezler. Takipçiler ise kalabalıktan sıyrılmak istemez. Modaya uygun giyinirler ama başkalarından farklı olmaktan da hoşlanmazlar. Vücudumuza duyduğumuz güveni de giysi seçimlerimiz ele verir. Hatları çıkaran kıyafetler, kendine güveni gösterir. Ama bazı kadınlar vücutlarıyla barışık değildir ve kıyafetlerin arkasına saklanmak isterler. Bütün giysi seçimlerimiz içseldir. Bu yüzden de tercihlerimizi ve kişiliklerimizi ortaya koyar.”



Kıyafetler bizi bu kadar ele verirken hataya düşmemiz de çok kolay. Pine’a göre bu risk özellikle vücuda oturan kıyafetler giydiğimizde artıyor: “Beden hatlarını belli eden şeylerle vücuduna güvenen biri imajı verebiliriz. Ama giydiklerimiz kışkırtıcıysa, bu stil aleyhimize de dönebilir. Özellikle iş ortamında, bu tarz giyinen kişiler giyinmeyenlere kıyasla daha az zeki ve daha az becerikli olarak algılanır. Aynı şey moda kurbanları için de geçerli. Sürekli trendy şeyler satın almak, kolay etki altında kaldığınızı, pazarlamacılar ve medya tarafından manipüle edilebildiğinizi gösterir. Giyimle ilgili bir diğer hata da, kişisel stil geliştirmekle uğraşmamaktır.”
Bu yazıdan sonra öğrendiğim bir diğer şey ise vücut tipine göre giyinmek ne kadar önemli ise,kendi iç dünyamızı tanımak,karakter ve kişiliğimizi keşfetmekte bir o kadar önemli. Gardırobumuz için parçalar seçerken bu detayı bir çoğumuz görmezden gelebiliyoruz. Sadece moda diye alıp yıllarca etiyetiyle duran kıyafetlerimiz var. Keşfettikçe bu parçalardan sıyrılıyor ve daha real kararlar alıyorsunuz. 


         En güzel günler sizin olsun.


A.

1 yorum:

  1. Merhabalar, ben yeni geliyorum size:))
    paylaşımınız için teşekkürler, çok güzel bir konu ve doğru şeylere değinmişsiniz.
    Tanışmak ve tekrar görüşmek dileğiyle...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil